Jak zařídit apartmán pro turisty

Jak zařídit apartmán pro turisty

13.3.2024 - Pokud jste si právě pořídili apartmán, který bude sloužit nejen vám, ale hodláte jej také pronajímat, počítejte s tím, že zařízení musí sloužit širokému spektru budoucích obyvatel. Záleží také na tom, v jaké lokalitě se apartmán nachází. I tomu je třeba přizpůsobit jeho vybavení.

Šumava, Krušné hory, Jizerky, Krkonoše… hory se táhnou po většině hranic naší země, a tak je pochopitelné, že jejich kouzlu a nabídce širokého spektra sportovních aktivit propadlo spousta tuzemských i zahraničních turistů. A ve všech horských lokalitách se staví. Developeři nabízejí rekonstruované či nově postavené apartmánové domy, které se mohou stát i vaším víkendovým cílem.

Nicméně právě apartmány jsou ideální na pronájem, a tak je vhodné zakoupit je buď jako čistě investiční nemovitost, nebo s cílem zkombinovat jejich využití a trávit v něm částečně víkendy, a část roku jej pronajímat turistům. V obou případech je třeba počítat s tím, že musí být vybaveny kvalitním, líbivým, ale také trvanlivým zařízením, které „nerozhodí“ poskakování páru malých dětí. 

Apartmán na horách dnes může mít celoroční využití, proto je určitě vhodnou investiční příležitostí. Dnešní posun počasí je takový, že leckteré zimní měsíce sice provází nedostatek sněhu, avšak najednou na jaře napadne. Někdy jsou již brzké jarní měsíce naopak slunečné a teplé, což platí i o podzimu, který byl dříve synonymem dešťů. A hory, se říká, jsou krásné v každém ročním období.

Co vše tedy budou návštěvníci vašeho apartmánu potřebovat?

V každém případě dostatek úložných prostor, a to jak v apartmánu, tak v apartmánovém domě. Zvláště zimní výbava znamená velký objem zavazadel, který je třeba někam uložit. Ale také po každém dni stráveném zimními sporty je třeba oblečení někde usušit. Proto dbejte na dostatečné množství sušáků, které mohou být částečně zastoupeny topnými žebříky v koupelně či předsíni. Pokud si myslíte, že kapacita nebude stačit, pořiďte raději jeden až dva klasické sušáky na prádlo.

Zabráníte tak, že se mokré svršky budou rozvěšovat po židlích a dalším nábytku, kterým tím může utrpět. Zvláště v letních měsících turisté ocení malou pračku. Pokud se vejde do koupelny či do kuchyňského koutu, neváhejte. Zpocené oblečení, které lze jednoduše přemáchnout a vyždímat, vám zaručí jejich spokojenost.

Budete-li si vybírat z nabídky apartmánů, nezapomeňte na další úložné prostory v apartmánovém domě. Je třeba zajistit bezpečné uložení lyží, kol a dalších sportovních potřeb, které se do apartmánu nevejdou.

Vybavení apartmánu by mělo být pohodlné a dostatečné pro kapacitu, pro kterou je apartmán určen. Má-li apartmán ložnici se čtyřmi lůžky, ale k tomu se počítá s tím, že další jedno až dvoulůžko je možné zřídit v obytném prostoru, je třeba mít stůl, kam se vejde šest židlí. Přitom dvě z nich mohou být třeba skládací, nebo to mohou být malé taburety, které jinak poslouží na podložení nohou či odložení knihy.

Tomu je třeba přizpůsobit i počet přikrývek a kuchyňského vybavení. Lidé si rádi zajdou o dovolené na dobré jídlo, ovšem jestliže váš apartmán nemá v nejbližším okolí dostatek nákupních či stravovacích zařízení, raději kupte o pár talířků a kastrolů víc. Je pochopitelné, že rodina s malými dětmi si po odpoledním příchodu na apartmán raději připraví vlastní večeři, než by se vydala třeba kilometr mrazivým počasím do nejbližší restaurace.

To naopak nemusí platit v letním období, kdy lidé tráví maximum času venku. Proto se při výběru apartmánu zeptejte prodejce, zda plánuje zřídit dětské hřiště, venkovní posezení s grilem či podobné místo. Jestliže to pozemek neumožňuje a v okolí se nenachází nic takového, nebojte se poohlédnout po jiné lokalitě, která bude tyto požadavky splňovat. Nabídek je víc než dost. Stačí se poohlédnout po realitních portálech.

Jestliže počítáte s využitím apartmánu také pro svoji rodinu, zahrňte do základního vybavení alespoň jednu uzamykací skříňku, která nebude přístupná turistům. Tam si můžete nechat své osobní potřeby, jako například prádlo, základní zásobu potravin, hygienické potřeby a podobně.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak_zaridit_byt_k_letnimu_pronajmuJak zařídit byt k letnímu pronájmu?










ubytovani_typuAirbnbZa jakých podmínek může stavební úřad nařídit ukončení krátkodobého ubytování typu Airbnb?







Potvrzeno soudem. Příjmy z Airbnb jsou příjmy z podnikáníPotvrzeno soudem. Příjmy z Airbnb jsou příjmy z podnikání






Pronajem_bytu_cizinciPronájem bytu cizinci má svá specifika. Co je dobré nepodcenit?







Pronajimate_byt_koho_musite_informovatPronajímáte byt? Koho musíte informovat a jaké postihy vám hrozí, když tak neučiníte?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy